Terrence Donnelly Centre for Cellular and BioMolecular Research
University of Toronto

Alliance/Behnisch, Behnisch & Partners


The Centre for Cellular and Biomolecular Research (CCBR) is an innovative, multi-disciplinary facility and the first of its kind in Canada: an advanced research centre competing with the world’s top research and development institutions.
Lighting for the wall of the heritage building and for the live bamboo lining the main corridor blends daylight and artificial light. The outward growth pattern of the bamboo required an innovative approach to fixture maintenance. To create maintenance access points, fixtures were mounted in between existing windows so they could be reached from behind the bamboo ‘forest’. Another design challenge: lighting that worked for the bamboo display would potentially subject students to direct glare from lower fixtures. We answered this concern by providing perimeter lighting complete with louvers inside the fixtures and specifying directionality. The atrium’s upper level uses spill light from the second floor’s suspended fluorescent fixtures. In-ground and colour-specific metal halide downlights create an inviting atmosphere in the main corridor. The colourful glass curtain wall provides the back drop for outdoor lighting accents.

Terrence Donnelly Centre for Cellular and BioMolecular Research